Skip to content

Onze boeren

De agrarisch bedrijfsleider(s) van de boerderijen noemen we ‘boeren’ of ‘Herenboeren-boeren’. Alle coöperatieleden die samen mede-eigenaar zijn van een boerderij noemen we ‘Herenboeren’. Hieronder stellen onze boeren van Herenboeren De Groote Heide zich kort aan je voor.

Herenboeren-boer
Wat is dat?

Als boer (m/v) bij Herenboeren De Groote Heide of een andere locatie heb je een vrij unieke baan. Je bent namelijk geen agrarisch ondernemer in de klassieke zin van het woord. Je werkt in plaats daarvan in loondienst voor Herenboeren Nederland. En je wordt gedetacheerd naar de lokale Herenboeren coöperatie. Je hebt dus een vast maandsalaris. Op de boerderij werk je samen met één of twee andere boeren, het bestuur van de coöperatie en de vele vrijwilligers.

>> Interesse? Bekijk de vacatures bij Herenboeren Nederland. 

De werkzaamheden van een Herenboer-boer bestaan o.a. uit het verzorgen van de gewassen en kippen, het onderhouden van machines, het maken van planningen voor vrijwilligers, het uitwerken van het strokensysteem, het aansturen van vrijwilligers op het land, inkopen van materialen en afstemmen met het bestuur. 

 
Traktor

Bram Verhoeven

2019-heden

Samen met zijn vrouw Petra en twee zoons woont Bram midden op de Baronie. Bram en Petra kennen elkaar al vanaf de kleuterklas. Hij wilde altijd al boer worden en heeft dan ook de Groenschool gedaan. Uiteindelijk is hij, bij gebrek aan een geschikt boerenbedrijf en na verdere studie, arbeidsfysiotherapeut en ergonoom geworden. Hij is gespecialiseerd in fysieke arbeidsbelasting en kwam hierdoor veel bij medewerkers in groene beroepen. Op 16 maart 2020  begon Bram aan de opstart van de herenboerderij in Soerendonk. Bram is erg benieuwd hoe de herenboerderij er over een paar jaar uit ziet. Wat al het harde werken dan heeft opgeleverd en wat hij als boer zelf allemaal bijgeleerd heeft.

>> Beluister de podcast van juli 2023.

Bram

Jaap van Sol

2022-heden

Jaap van Sol is geboren en getogen Eindhovenaar. Hij heeft eerst bestuurskunde gestudeerd, maar zag zich niet op een kantoor of in een management functie werken. “Ik wilde iets doen waar ik echt in geloof. Bovendien hou ik er van buiten te werken en samen met mensen iets aan te pakken.” Hij kwam terecht in de biologische landbouw en vervolgens via via bij de Herenboeren. Na een stage in Weert en een half jaar volledig bij ons, werkt hij sinds begin 2023 op twee Herenboerderijen: twee dagen per week bij ons en twee dagen bij de nieuwe Herenboerderij Landmeerse Loop ten noordoosten van Eindhoven.

>> Maak in deze video van maart 2023 kennis met boer Jaap (en boer Miriam).

Boer-Jaap

Mick van Reem

2021-2022

Na zijn stageperiode van de biodynamische landbouwhogeschool Aeres Warmonder Hof bij de Herenboerderij in Weert werkte en woonde Mick 4 dagen per week in Soerendonk: “Het strokensysteem voor het verbouwen van groenten vind ik echt heel mooi. In de gewone landbouw is dat allemaal nog heel nieuw en grote producenten beginnen daar nu voorzichtig maar geïnteresseerd naar  te kijken. En hier draait het gewoon al. Ook het enthousiasme en de inzet van iedereen is heel aanstekelijk.”. Hij vertrok bij ons met een hele goede reden want daarna is Mick zijn droom in vervulling gegaan; hij werd boer bij Herenboerderij Nieuw Bureveld (Utrecht-Oost/De Bilt).

>> Lees meer in het interview van maart 2021.

Boer Mick

Jordy Smits

2019-2021

Boer Jordy heeft letterlijk en figuurlijk het eerste zaadje gepland voor meer verbintenis tussen de leden van de Herenboerderij en het land: “Ik hoop dat mensen zich realiseren dat het veel energie en tijd kost om verantwoordelijk om te gaan met je grond. Zo krijgen mensen het respect voor de draagkracht van de aarde misschien weer terug. Wij mensen blijven onderdeel van de natuur en daarom moeten we ons aanpassen aan de natuur. Ik vind dit wel een hele mooie manier om dat te doen. Samen met een gemeenschap een stukje aarde weer in balans brengen. Een stukje land dat nog wel 50 jaar mee kan en over 10 jaar vruchtbaarder is dan het de laatste 40 jaar is geweest.” 

>> Lees het gehele interview uit juni 2020.

Jordy Smits